Projekt Tebice Territorial Biorefineries for Circular Economy wchodzi w swoją finałową fazę, a za nami kolejne, bardzo inspirujące spotkanie

Projekt Tebice Territorial Biorefineries for Circular Economy wchodzi w swoją finałową fazę, a za nami kolejne, bardzo inspirujące spotkanie  27 listopada na Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie odbyły się warsztaty z udziałem zespołów z Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa oraz Wydziału Prawa i Administracji, a także przedstawicieli firm i instytucji związanych z produkcją owadów.
 
Była to kolejna już okazja do rozmów o tym, jak wygląda dziś branża chowu i przetwórstwa owadów w Polsce, jakie regulacje działają, a które wymagają zmian i jak wspólnie możemy ją rozwijać. Dyskusja była naprawdę rzeczowa, a pomysłów na ulepszenia… mnóstwo!
Projekt TeBiCe przyniósł już konkretne efekty:
  • nowe łańcuchy wartości oparte na pozostałościach z sektora rolno-spożywczego,
  • innowacyjne rozwiązania pozwalające produkować wysokiej jakości białko i tłuszcz owadzi oraz naturalne nawozy,
  • analizę i ocenę przepisów dotyczących chowu i owadów w Polsce.
 
To ważny krok w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym – i dowód, że współpraca nauki z biznesem naprawdę działa 
Projekt TeBiCe realizuje Centrum Biogospodarki i Energii Odnawialnych, a kierownikiem projektu jest prof. dr hab. inż. Mariusz J. Stolarski (Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Inżynierii Biosurowców).